PINNEBRØD

Pinnebrød med ferske granskudd og syresmør

4 dl hvetemel

12 ts salt

2 ts sukker

2 ts bakepulver

5 ss soyaolje

  1. 1,5dl vann

1 neve ferske granskudd

Syresmør:

100 g meierismør

2 never nyplukket syre

skallet av 1 lime

litt salt

evnt kvernet pepper

 

Slik gjør du:

Bland sammen alt det tørre og granskuddene.

Ha i olje og vann og rør sammen til en glatt deig.

Ha litt olje rundt deigen og legg den i en brødpose så er det enkelt å ta med i skogen.

Lag syresmøret ved å blande smør, limeskall og syre – og ha i litt salt og pepper. Ha det i en boks, klart til bruk!

Spikk ferske pinner og rull tynne pølser, tvinn deigen rundt pinnene.

Stek over glørne på bålet hvis våren er tidlig og det er før 15 april – eller ta med en liten grill og stek de på den.

 

TORSKESASHIMI

 

Torskesashimi med krabbe og syrlig aspargissalat

4 porsjoner

Du trenger:

400 g torskeloin

2 store krabbe bein fra kamchatka

1 bunt aspargis

2 never syre

2 lime i båter

Slik gjør du:

Del torskeloin i tynne skiver og legg utover et fat. Forvell aspargis kjapt i kokende vann og ha de så i iskaldt vann. Høvle de i tynne skiver med en mandolin eller grønnsaks-skreller og press over litt limesaft. Fordel utover torskeskivene og topp med krabbekjøtt, mengder av syre og limebåter. Server med aioli m kick i.!En deilig vårlig salat som kan lett kan spises på tur ..eller hjemme!

 

AIOLI med kick

Ca 5 dl aioli

4 st eggeplomme

1 ss vineddik eller sitronsaft

1 ts dijonsennep

2 fedd presset hvitløk

½ ts cajennepepper

1 ts paprikapulver

½ finhakket rød chili

4 dl solsikkeolje

salt

pepper

Alle ingrediensene bør være romtemperert før tilberedning.

Slik gjør du:

Visp eggeplommene med eddik/sitronsaft og sennep. Tilsett så hvitløk, cajennepepper og paprika.

Spe med olje i en tynn stråle under kraftig visping. Smak til med salt og pepper og chili.

Oppbevar aïolien mørkt og kaldt i tette glass. Den er holdbar i minst to uker.

 

Lemonade med syre

 

 

5 økologiske sitroner

150g sukker

1l vann

evnt isbiter til servering

2 lime i skiver

1 neve syre

Slik gjør du:

Press saften fra 5 sitroner i en mugge, tilsett sukker og 5 dl kokende vann.

Rør til alt sukkeret er oppløst og fyll på med 5 dl kaldt vann.

La limonaden stå i kjøleskapet natten over og hell den på en termos klar til tur.

Husk at vann, sukker og sitron kan justeres etter smak.  Server med isbiter ekstra hvis du er hjemme, – i skogen har du i limeskiver og syre.

 

 

 

 

KALKUNBRYST MED GRANSKUDD PÅ GRØNN EPLESALAT

 

4 porsj. 

Du trenger:

1 kalkunbryst el 4 kyllingfilet

2 ss smør

1 neve ferske granskudd

salt&pepper

 

Granskuddsmør

50 g smør

1 finhakket grønn chili

1 fedd finhakket hvitløk

1 neve ferske granskudd

 

blandet salat etter ønske

2 granny smith delt i skiver

½ boks spirer

saften av 1 appelsin og 1 lime

 

Slik gjør du:

Brun kalkunfilet lett i stekepannen i smør og legg den så i en ildfast form. Ha over granskudd, pepper og salt og stek den i ovnen på 200 grader i ca 30-40 min.

Lag granskuddsmør ved å blande smør, chili og hvitløk. Rull kuler og strø de med ferske granskudd. Legg de i en boks, – vakkert og klart for skogspicknick.

Bland salat med spirer og epleskiver og press over appelsin og limesaft. Miks godt og legg det i en boks. Klart!

Pakk kalkunbrystet i folie og del det i skiver og topp salaten med disse når du er i skogen. Server med granskuddsmøret og godt brød. Syrlig og vårlig!

GRANSKUDDSIRUP

GRANSKUDDSIRUP

Å lage granskuddsirup handlar om det å komme seg ut i naturen og nyte våren fullt ut like mye som det å lage noe godt til maten! Man tar vare på gamle mattradisjonene og kan lære barna å faktisk bruke naturens ressurser som er rett utenfor stuedøra.

Granskuddsirup kan bare lages i en begrenset periode i året, for grana skyter skudd i løpet av mai og du kan plukke de fra da av og til litt ut i juni. Granskuddene må være myke og lysegrønne når de plukkes og du kan bruke de i salt og sukker som smakstilsetter – eller altså.. lage fantastisk granskuddsirup som er godt til desserter, salater og ost, -til is og vilt og som sirup over frukt og bær.

 

 

VANILJEIS MED GRANSKUDDSIRUP

 

Lag en deilig vaniljeis eller kjøp den i butikken – ta med på picknick med litt tørris rundt så holder den seg hvis du ikke skal på langtur!

 

Du trenger:

Ferske, lysegrønne granskudd

Vann

Sukker

Rene glass til oppbevaring

Slik gjør du:

Vask granskuddene godt og legg de i en stor bolle med kaldt vann. Da flyter rusk og smådyr opp og du kan fjerne det før du lager av mat av de grønne skuddene.

Legg de rene granskuddene i en kjele, fyll på med kaldt vann til det så vidt dekker granskuddene. Det er viktig at du ikke har på for mye!

Kok opp og la småkoke under lokk i 30-40 minutt.

Sil vekk granskuddene og mål hvor mye væske du har. Blandingsforholdet mellom sukker og væske er slik: tre deler væske og to deler sukker. Så om du har 15 dl væske, skal du bruke 10 dl sukker.

Slå væsken og sukkeret over i en kjele og kok opp. Nå skal sirupen småkoke til den får seig konsistens. Det tar ca 1 1/2 til 2 timer. Skum av på toppen og fjerne det.

Mens du koker sirupen så vil fargen endre seg fra lys grønn –til rosa til rødaktig. Det kommer an på hvor lenge du koker den når det gjelder mørkhetsgrad.

Slå den ferdige sirupen over på rene glass med lokk.

Oppbevar sirupen i kjøleskap men ta den ut og romstemperer den før bruk så blir den ikke så seig. Nyt den til desserter og som smakstilsetting i mat – og vær stolt over å ha laget noe helt fra bunnen av – og samtidig fått en deilig naturopplevelse av det.

 

Sporenstrek Reklame AS