Hjemmelaget ravioli med en smak av vår er ukas helgetips til dere. Vil du imponere gjestene dine så trer du ravioli på et spidd og topper med delte sukkererter, nøttepesto og mynte. Smaksmessig og visuelt vakkert.
God helg fra oss i Sporenstrek
Du trenger:
250 g hvetemel evt durumhvete
½ ts salt
2 stk egg
2 stk eggeplommer
Fyll:
200 g fersk hakket spinat
250 g ricotta
revet skall fra 1 lime
30 g parmesan, finraspet
1 neve finhakket mynte
100 g parma, i småbiter
pepper
nøttepesto:
100 g hakkede walnøtter
og hasselnøtter ristet i stekepanne
2 fedd hvitløk finhakket
2 ss olje
1 dl flytende honning
1 neve mynte
1 pakke sukkererter
mynte
1 lime
Slik gjør du:
Sikt melet på benken og lag en fordypning til salt egg og eggeplommer. Kna eggene inn i melet litt og litt om gangen og samle alt tilslutt til en deig. Elt deigen i minst 5 minutter til den er smidig og varm. Pakk deigen inn i plastfolie og la den hvile i 30 minutter før du kjevler den ut. – eller kjører den igjennom en pastamaskin for å lage plater. Bland ricottafyllet godt sammen og legg de i små hauger bortover pastaplaten. Topp men en annen plate og klem litt rundt hvert fyll slik at pastaen fester seg. Stanse ut ravioli med en form eller bruk kniv eller rilleskjærer. Lag nøttepestoen. Rist nøtter i tørr panne, surr hvitløk i litt olje og miks med honning og mynte. Kok opp vann i en kjele og ha i litt salt. Kok raviolien al dente i ca 4 minutter og fordel noen på hver tallerken. Topp med nøttepestoen og delte sukkererter med saften av fersk lime og mynte over. Mmmm deilig!
STYLING: MONICA B. SJØLI
FOTOGRAFERING: AINA C. HOLE
Da er hverdagen tilbake!
Derfor gir vi dere her en liten enkel nordisk rett som du lett lager mens du hjelper barn med lekser, setter på en vask til og tenker på morgensdagens gjøremål. Spis den uten flesk også, – lag en lett kesamdip til med mye hvitløk og timian og du har en ren vegetar-rett.
God januar fra oss!
STYLING: Monica B. Sjøli
FOTO: Veslemøy Vråskar
Du trenger:
600 gram røtter, pastinakk, persillerot, skorsonnerøtter eller kålrot
saften av 1 sitron
3 ss rapsolje
600 gram sideflesk eller helbacon
2 ss akasiehonning
1 neve sitrontiman
salt
pepper
Slik gjør du:
Del røtter og rotfrukter i biter slik at de får jevn steketid. Legg de i en ildfast form. Del sitronen på mitden, press over saften og hell over olje.
Stek i ovnen på 225 grader i ca 20 min eller til røttene er myke og gyldne.
Skjær flesket i tykke biter og stek det crispy på høy varme i stekepanne.
Server de myke smakfulle røttene med flesket, strø over salt, pepper, sitrontimian og tilslutt litt honning. Enkel nordisk hverdagsmat med vri!
Vad är bättre än sopp? Tiden för soppens kung, kantarellen, är nästintill över. Men den okrönte prinsen, trattkantarellen står fortfarande och väntar på dig.
Själv har jag knappt sett till någon steinsopp, eller Karl Johan i år. Kan ha letat på fel platser eller bara haft otur.
Om man inte kommer sig ut i naturen, för att gratis plocka dessa underbara råvaror, köpte jag trattkantareller før 149 kr kilot på Gutta på Haugen. Mycket prisvärt før några gram til lördagens risotto.
http://gutta.no
Dessa bilder är från en vacker höstdag förra året, i de djupa skogarna i Hedemark.
Foto: Josefin Linder
Styling: Ine Gaarder
4
Du trenger:
1 blomkål skjært i skiver og buketter
2 hvitløksfedd
3 ss olivenolje
1 dl kokosmelk
1 ss limezest
saften av 1 lime
800g kveite, eller annen hvit fisk.
1 pose salatbladtopper
1 neve koriander
1 neve mandler
GRØNN KREMET CHILISAUS
4 grønne chili, uten frø
50 g koriander
2 fedd hvitløk
2,5 dl creme fraiche
1dl melk
Saften av en lime
1 ts honning
salt
pepper
Kjør alle ingredienser i en blender til du har en fin og jevn saus, eller rør den sammen m hånd hvis du ønsker den røffere.
Slik gjør du:
Bland sammen kokosmelk, finhakket hvitløk, olivenolje og limezest og limesaft og la kveita ligge i marinaden i kjøleskap i 2 timer. Lag chilisausen og sett den kaldt. Tørr -rist grovhakkede mandler i stekpannen og forvell blomkålen lett slik at den er klar til grilling. Varm opp grillen og smør risten med litt olje så ikke fisken setter seg fast. Man kan også bruke foliepakke hvis man ønsker det. Legg blomkålen på grillen og la den få litt farge. Server kveita med grillet blomkål, litt salatbladtopper, koriander og ristede mandler.Topp med den kremede chilisausen. Hot og godt! Dette blir sommerens hit!
Du trenger:
400ml kokosmelk
2 ss honning
4 ss sort chiafrø
saften av 1 lime
saften av en 1 appelsin
Revet kokos til toppen
Slik gjør du:
Finn fram en blender, bland sammen kokosmelk, honning og saften av lime og appelsin. Rør inn chiafrø og hell over i serveringskåler. La stå over natten, eller i minst 4 timer. Før servering rist kokos i tørr panne og server med de på toppen. Har du litt tykk kokosmelk på lur er det godt å toppe med det også.
4stk
Du trenger:
6oog mørbrad
Rub til mørbrad:
50g sukker
2 ts cayennepepper
2 ts røkt paprika
1ts salt
1ts oregano, tørket
½ ts pepper, kvernet
Søtpotetsalat
1 chili, gjerne gul amarillo
500g søtpotet
1 appelsin
½ grapefrukt
3 dl kokt sort quinoa
2 ts hvitvinseddik
saften av en lime
salt og pepper
1 neve bladpersille
1 neve koriander
SLIK GJØR DU:
Bland sammen alle ingredienser til ruben. Del kjøttet i biffer. Gni blandingen godt inn i hele kjøttstykket. Kutt søtpoteten i små kvadratiske firkanter. Kok i ca 20 min. De skal være myke, men fortsatt litt faste. Kok quiona etter annvisning på pakken. Sjekk gjerne med en gaffel underveis. Fileter appelsinen og grapefrukten så du får rene og fine båter. Gjør klar grillen og la den bli god og varm før du starter med kjøttet, imens blander du alle ingredienser til salaten.
Stek biffene ”to your liking” og server de med søtpotetsalaten og den god rosevin.
Du trenger:
600g hvit fisk – f.eks torsk, sei
Frø fra halvt granateple
1 grønn chili finhakket
saften av 3 lime
saften av 2 sitroner
30g cashewnøtter, finhakket
1 neve bladpersille
salt og pepper
Slik gjør du:
Skjær fisken i tynne skiver og sett kjølig. Rør sammen lime, sitronsaft, chili og granateple. Rist cashewnøtter i tørr panne, og grovhakk bladpersillen. Miks dette sammen. 4 -6 stk
Hell sitrusblandingen over fisken og la den “Koke” fisken et par minutter. Tilsett salt og pepper etter smak og bland inn cashewnøtter og bladpersille og server med en gang. En fantastisk frisk rett du kan servere gjestene mens du griller hovedretten, eller ha den i små glass og den blir en herlig snack til fordrinken!
KAMSKJELL I TIGERMELK
4 stk
Du trenger:
8 kamskjell
1 ss rapsolje
Salt og pepper
Tigermelk
Saften av 8 lime
½ rødløk, skjært i tynne båter
½ chili, finhakket
1 cm ingefær, raspet
1 hvitløksfedd raspet
salt og pepper
1 neve koriander
Slik gjør du:
Bland sammen alle ingredienser foruten koriander til tigermelken og sett kaldt. Grill kamskjellene på grillen i 30 sek på hver side. Server kamskjell med tigermelk og toppet med koriander, eller annen frisk urt. Har du f.eks brønnkarse i hagen så bruk litt av det!